E RECETE KARŞILANIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Reçete incelemeleri esnasında, doktor tarafından e-reçete olarak düzenlenmiş reçetelerin (mor-turuncu) eczaneler tarafından manuel olarak sisteme kayıt yapılarak kuruma fatura edildiği tespit edilmiş ve SUT 4.1.5(2) [Sağlık kurum/kuruluşları tarafından düzenlenecek reçeteler SGK Hekim Şifresi ile düzenlenecektir. Kurumca belirlenecek istisnalar haricinde manuel reçetelerin bedelleri karşılanmayacaktır. Kurum tarafından gerekli düzenlemelerin yapılması sonrasında ise reçeteler Kurum tarafından belirlenecek tarihten itibaren elektronik imza ile imzalanacaktır. Eczaneler tarafından manuel giriş yapılan reçetelerin bedelleri karşılanmayacaktır.] maddesi ve GSS Genel Müdürlüğü’nün 07.01.2013 tarihli E-reçete hakkında duyurusu 2) [Reçete tarihi 15.01.2013 ve sonrası olan e-reçeteler eczaneler tarafından manuel giriş yapılarak karşılanamayacaktır.Üzerinde e-reçete numarası bulunan manuel reçeteler ise yalnızca e-reçete olarak karşılanacaktır.] maddesine istinaden manuel olarak karşılanamayacağından reçete bedelleri kesilmiştir.
Özellikle mor-turuncu reçetelerin karşılanması sırasında aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi oluşabilecek mağduriyetleri önleyecektir.
Reçete karşılarken(mor-turuncu) reçetenin e-reçete olarak yazılıp yazılmadığının kontrol edilmesi gerekmektedir.
1- E-reçete numarası olan reçetelerin medula sistemine e-reçete olarak kayıt edilmesi gerekmektedir.
2-Reçetenin e-reçete olarak yazılıp yazılmadığı takip no ile TC Kimlik nosu veya e-reçete no ile TC Kimlik nosu kullanılarak Medula Eczane sisteminden sorgulanabilmektedir.
3-Reçete üzerinde e-reçete numarası veya Takip numarası bulunmaması durumunda, e-reçete olup olmadığı, Medula sisteminde ‘E- Reçete sorgu’ dan reçete tarihi ve TC Kimlik numarası girilerek ‘SMS olarak gönder’ butonu ile kişinin cep telefonuna SMS gönderilerek kontrol edilebilir.
4-Sorgulama sonucunda ‘E-Reçete numarası kişinin SGK sisteminde kayıtlı cep telefonuna SMS ile gönderilmiştir.’ şeklinde uyarı çıkması kişinin e-reçetesinin bulunduğunu ve e-reçete numarasının sistemde kayıtlı GSM numarasına gönderildiğini ifade eder.(REÇETEYİ MANUEL OLARAK KAYIT YAPMAYINIZ.)
5-Sorgulama sonucunda ‘GSM numarası SGK’da kayıtlı değildir.GSM numarasının kayıt edilmesi gerekmektedir.Tanımlamak için tıklayınız.’ şeklinde uyarı çıkması kişinin e-reçetesinin bulunduğunu ancak GSM numarası SGK sisteminde kayıtlı olmadığından e-reçete numarasının gönderilmediğini ifade eder. Tanımlamak için tıklayınız. Butonuna basılarak açılan ekranda kişinin GSM numarası tanımlanabilir.Tanımlama sonrası tekrar SMS gönder butonuna basıldığında e-reçete numarası kayıt yapılan GSM numarasına gönderilir. (REÇETEYİ MANUEL OLARAK KAYIT YAPMAYINIZ.)
6-Sorgulama sonucunda ‘ Bu tarihte e-Reçete kaydı bulunamadı.’ şeklinde uyarı çıkması belirtilen tarihte kişinin e-reçetesinin bulunmadığını ifade eder. Reçetenin manuel karşılanabilmesi için reçete üzerinde “Sistemlerin çalışmaması nedeniyle e-reçete düzenlenememiştir” ibaresi kaşe yada el yazısı şeklinde aranmalıdır.
7-Hastanın E-reçete numarası, Takip numarası veya SMS olarak gönder butonu kullanılarak e-reçete olup olmadığı bilgisine ulaşılamadı ise ; Kocaeli Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi’nde 0-262-2262358 Dahili: 635 nolu telefon aranarak reçetenin elektronik olarak düzenlenip düzenlenmediği hususunda bilgi alınabilir.
8-Manuel olarak düzenlenen reçetelerde “Sistemlerin çalışmaması nedeniyle e-reçete düzenlenememiştir” ibaresi kaşe yada el yazısı şeklinde aranmalıdır.
9-Kan ürünü reçetelerinin e-reçete olup olmadığı, dönem sonlandırma yapmadan önce eczacılar tarafından bir kez daha kontrol edilmelidir.
10-Ayrıca Yurt dışı Almanya reçetelerinin doktor tarafından TC Kimlik No ile yazılması, eczacının doktora YUPAS No dan yazılmak üzere geri göndermeyip, manuel reçete olarak kaydetmesi sebebiyle de çok sayıda kesinti yaşanmakta olup, hastanın e-reçetesi olup olmadığı Takip No, e-reçete no veya SMS Gönder butonu ile kontrol edilmeli, manuel olarak eczanelere gelen reçeteler üzerindeki ‘e-reçete no’ ibarelerine dikkat edilmeli, eğer TC Kimlik no üzerinden kaydedilmiş e-reçete var ise düzeltilmek üzere doktora gönderilmeli, manuel reçete ise “Sistemlerin çalışmaması nedeniyle e-reçete düzenlenememiştir” ibaresi aranmalıdır.